Claude Lévi-Strauss, un dels pensadors contempo- ranis més influents, va canviar de dalt a baix la con- cepció que durant bona part del segle XX es tenia de la naturalesa de la cultura, dels costums i de la civilització. Mitjançant el contacte amb societats di- tes primitives, dAmèrica el Sud, sobretot, i dÀsia, Lévi-Strauss va confrontar els seus lectors amb es- tadis de la humanitat que necessàriament els por- taven a repensar la validesa de les estructures de les societats occidentals i la influència que sobre ells exercien els esquemes que condicionaven la seva existència individual i col·lectiva.
Publicada el 1955, Tristos tròpics, lobra que el va convertir en un autor cèlebre, és molt més que un llibre de viatges. A través dun seguit dexpe- riències viscudes i, sobretot, a través duna auto- biografia intel·lectual, lautor tractava de donar res- posta a tot dinterrogants: per què i com sesdevé etnòleg?, de quina manera sintegren les aventures de lexplorador i les experiències del savi? A mig camí entre la filosofia i la ciència, aquest llibre ens recorda encara avui que és mitjançant el coneixe- ment dels altres que ens podem conèixer més bé nosaltres mateixos.
Amb aquesta edició recuperem un clàssic in- dispensable del segle XX, i un dels primers llibres publicats lany 1969 per Editorial Anagrama, traduït per Miquel Martí i Pol.